L’escoltisme està estructurat en unitats i cada unitat correspon a una etapa d’edat concreta. Per exemple, els més petits, anomenats Follets tenen entre 6 i 8 anys; els següents són els Llops i tenen entre 9 i 11 anys; a continuació trobem els Raiers amb edats entre 12 i 14 anys; i la darrera etapa educativa és la de Pioners, quan els adolescents tenen entre 15 i 17 anys. Al final, i abans de fer de cap i educar a nens i nenes, trobem l’etapa formativa de Clan, on els joves d’entre 17 i 19 anys s’han de preparar per fer de caps i ser un bon exemple dels nous escoltes a les unitats del seu agrupament.
En el cas de Castelldefels trobem un passat farcit d’escoltisme, doncs entre el 1982 i el 2005, van haver-hi tres agrupaments: Joan Ballester i Canals, Garrofer i Joan Manetas; i el més important: molts nois i noies d’aquest poble contents i satisfets del seu pas per aquest model d’educació en el temps de lleure.
Semblava que tot estava perdut i que mai més es veuria a joves amb un foulard al coll. No obstant, i gràcies a l’empenta d’un petit grup de joves, i algun adult que els hi va fer costat, s’ha tornat a veure la bonica imatge de joves amb foulards fent tot tipus d’activitat de lleure i gaudint de l’esperit de germanor de l’escoltisme.
Però el títol de l’escrit vol recordar que aquells que han passat per l’escoltisme i l’han viscut de prop mai es poden deslligar fàcilment del moviment i estan “sempre a punt” per tornar a “fer servei” per una bona causa com és l’educació en el temps de lleur des de la vessant escolta. Aquest és el cas de l’Escamot d’Antics que actualment dóna un cop de mà al nou agrupament escolta de Castelldefels, l’AE Grimpamons, fent de coordinadors de la unitat de clan.
Començo a adonar-me que hi ha poque coses que valguin tant la pena com viure el sentiment escolta!
ResponEliminaEns queda molt companys, però estic segura que arribarem a ser grans caps i donarem forma i vida al nostre cau!
Grimpas! (L)
Sara